Użytkownicy współtworzący opis i dane obiektu
Rafał GościnnyBogdan AdlerZdzisław WasiołkaJoanna KwokaŻuchlów Dolny
Schüttlau
Województwo:dolnośląskie
Powiat:górowski
Gmina:Niechlów
Rodzaj obiektu:Pałac
Powiat:górowski
Gmina:Niechlów
Rodzaj obiektu:Pałac
Stan obecny
Pałac ma prywatnego właściciela, który rozpoczął prace remontowe.Historia
Pierwsza wzmianka o majątku pojawiła się ok 1670r. Pałac powstał ws 1791r. dla majora von Prittwitza. Potem majątek przeszedł w ręce rodziny von Frankenberg und Ludwigsdorf, do której należał do II WŚ. Na ich zlecenie pałąc przebudowano w XIX w. nadając mu dzisiejszy wygląd. Po wojnie budynek należał do miejscowego PGR.Opis
Klasycystyczny, niewielki pałac z końca XVIIIw. Zbudowano go na planie prostokąta, wznosząc parterową część główną z dwoma piętrowymi skrzydłami po bokach. Wnętrze ma układ dwutraktowy. Ta ciekawa bryła nakryta jest dachami dwuspadowymi i posiada dość surowe elewacje. Ozdabiają je jedynie niewielkie gzymsy międzykondygnacyjne i nadokienne oraz szczyty skrzydeł bocznych potraktowane jak tympanony. Do pałacu prowadzi podjazd, z którego przechodzi się, poprzez szerokie schody, do wejścia głownego prowadzącego przez arkadę wspartą na pilastrze, środkową z pięciu tworzących fasadę korpusu. Dwór postawiono poniżej poziomu podjazdu, który jest wzmocniony od strony ogrodu kamiennym murem oporowym wykończonym ceglanym ogrodzeniem o dekoracyjnej budowie.Obiekt trzy kondygnacyjny składa się z:
Wysokich piwnic: (zachowana oryginalna posadzka z XVIII w.) z oryginalnymi łukowymi stropami o łącznej pow.330m2;
Parter: 8 pokoi, niektóre z zachowaną podłogą dębową, przestronny holl łączna powierzchnia 330m2,
Piętro: 7 pokoi w tym jeden duży salon ok.100m2, łączna powierzchnia kondygnacji 330m2, poddasze: 2 x po 50m2.
Powierzchnia użytkowa budynku 1000 m2.
Inne
Zachowały się oficyna i zabudowania folwarczne.tekst: Redaktor Druga Połowa 2011
Komentarze
Aby skomentować obiekt, zaloguj się. Jeżeli nie masz jeszcze konta w serwisie, zarejestruj się.Ten obiekt nie został jeszcze skomentowany.