Skatalogowanych zabytków: 11149
Zarejestruj się
Miniatura Kuchary - Skotniki
Zdjęcie Miecia Postołowska 2011
Miniatura Kuchary - SkotnikiMiniatura Kuchary - SkotnikiMiniatura Kuchary - SkotnikiMiniatura Kuchary - Skotniki

Lokalizacja

Współrzędne GPS (zapis dziesiętny): 52.4571, 20.3986

Użytkownicy współtworzący opis i dane obiektu

Zbyszek G

Kuchary - Skotniki

Województwo:mazowieckie
Powiat:płoński
Gmina:Czerwińsk nad Wisłą
Rodzaj obiektu:Dwór

Rejestr zabytków

Zespół:dworski, 2 poł. XVIII, poł. XIX w., nr rej.: A-357

Stan obecny

Własność prywatna. Odrestaurowany należy do malarki Elżbiety Białaszek i jej męża Stanisława.

Historia

Historia dworu w Kucharach-Skotnikach sięga 2. poł. XVIII wieku. W 1783 roku na miejscu drewnianego dworu postawiono dwór murowany dla Teodora Myszczyńskiego, sędziego ziemi zakroczymskiej, właściciela Kuchar i sąsiadujących Skotnik (przez długi czas istniały dwie oddzielne wsie). Dwór był pierwotnie utrzymany w stylu barokowym, później kilkakrotnie go przebudowywano i remontowano. Poważne zmiany wprowadzono w 1920 roku, w trakcie usuwania szkód powojennych ? świadczą o tym między innymi zachowane dwa rodzaje konstrukcji dachowej. Dwór prawdopodobnie bez uszczerbku przetrwał II wojnę światową. Ostatni właściciele, rodzina Rosińskich, zmuszeni byli opuścić go w czasie wojny. Od tego czasu w budynku kolejno mieściły się: urząd gminy, klubokawiarnia, sklep, a potem do 1996 roku mieszkania komunalne.

Opis

Dwór parterowy, nakryty mansardowym dachem. Elewacja frontowa z wystawką na osi powyżej wejścia, zwieńczoną trójkątnym naczółkiem z motywem spinającej arkady (podobny motyw arkady zastosowano także w - wyższej o kondygnację - elewacji ogrodowej). Portyk złożony z dwóch par toskańskich kolumn, podtrzymujących balkon, dodany w czasie ostatniego remontu.

Park

W parku rośnie trzynaście pomników przyrody, wśród nich prawie czterystuletni dąb oraz ponad dwustuletnie jesiony, lipa i wiąz.

Inne

W bliskości dworu oficyna, wzniesiona podczas niedawnego remontu, ale utrzymana w stylu klasycystycznym, na rzucie kwadratu. Oficyna została zaadaptowana na pracownię malarki.

Komentarze

Aby skomentować obiekt, zaloguj się. Jeżeli nie masz jeszcze konta w serwisie, zarejestruj się.

Ten obiekt nie został jeszcze skomentowany.