Skatalogowanych zabytków: 11141
Zarejestruj się
Miniatura Rudno
Zdjęcie Monika Gawrylak 2011
Miniatura RudnoMiniatura RudnoMiniatura RudnoMiniatura Rudno

Lokalizacja

Współrzędne GPS (zapis dziesiętny): 52.0848, 21.5078

Użytkownicy współtworzący opis i dane obiektu

jacek jack1234jack

Rudno

Województwo:mazowieckie
Powiat:otwocki
Gmina:Kołbiel
Rodzaj obiektu:Pałac

Rejestr zabytków

Zespół:pałacowy z pocz. XIX w., nr rej.: 41 z 20.01.1956
Park:nr rej.: A-454 z 11.12.1996

Stan obecny

Obiekt został kupiony w roku 2001 przez Państwa Gawrylaków i pięknie odrestaurowany
w latach 2003 - 2005.
Wszystkie zdjęcia zamieszczone dzięki uprzejmości obecnej właścicielki majątku
Pani Monice Gawrylak.

Historia

Pałac został wybudowany w roku 1800 na zlecenie Marcina Chrzanowskiego, chorążego warszawskiego, właściciela miejscowego majątku od 1791 roku, zmarłego w 1811 roku. Projekt pałacu przygotował architekt Hilary Szpilowski. W latach późniejszych pałac wielokrotnie przechodził z rąk do rąk. Ostatnim prywatnym właścicielem przed wybuchem II Wojny Światowej był Roman Świętochowski. Po 1945 roku w pałacu ulokowano szkołę podstawową. Po kilku latach budynek uległ jednak znacznej dewastacji. W jej wyniku przeprowadzono remont polegający na wzmocnieniu korony murów i wymianie dachu. W latach 90 tych planowano umieścić w pałacu Dom Pamiętnikarstwa Polskiego i Polonijnego oraz Ogólnopolski Klub Robotników Piszących.

Opis

Pałac murowany z cegły i otynkowany, posadowiony na planie prostokąta, o regularnej bryle. Piętrowy, podpiwniczony, z poddaszem przekrytym dachem czterospadowym o połaciach krytych blachą. Elewacja frontowa 9 osiowa z 3 osiowym, czterokolumnowym portykiem toskańskim w wielkim porządku umieszczonym centralnie, wieńczonym trójkątnym szczytem. Wystrój elewacji skomponowany za pomocą płaskich lizen narożnych oraz trójkątnych naczółków nadokiennych w partii parteru. Na elewacji ogrodowej dwa skrajne ryzality z tarasem umieszczonym pomiędzy nimi. Na osi, za wejściem głównym umieszczono dwukondygnacyjną, półokrągłą sień mieszczącą drewnianą klatkę schodową. Na piętrze umieszczono między innymi salę balową na planie litery L, przedzieloną czterema kolumnami doryckimi. Całość skomponowana w duchu klasycyzmu.

Park

Pozostałości po parku krajobrazowym.

Komentarze

Aby skomentować obiekt, zaloguj się. Jeżeli nie masz jeszcze konta w serwisie, zarejestruj się.

Ten obiekt nie został jeszcze skomentowany.