Skatalogowanych zabytków: 11152
Zarejestruj się
Miniatura Kliczewo Małe

Zdjęcie archiwalne

Miniatura Kliczewo Małe

Lokalizacja

Współrzędne GPS (zapis dziesiętny): 53.0521, 20.011

Użytkownicy współtworzący opis i dane obiektu

Czesław Baranowski

Kliczewo Małe

Województwo:mazowieckie
Powiat:żuromiński
Gmina:Żuromin
Rodzaj obiektu:Dwór

Rejestr zabytków

Zespół:dworski z XIX w., nr rej.: A-243 z 8.10.1981

Historia

Dwór został wybudowany w ostatniej ćwierci XIX wieku dla rodziny Bagieńskich. W latach 30 -tych majątek należał już do rodziny Podczaskich, do których trafił w formie posagu Heleny z Bagieńskich. Po II Wojnie Światowej we dworze ulokowano szkołę. W czasie jej użytkowania budynek przeszedł kilka remontów i przebudów. W latach 60 -tych wymieniono stolarkę okienną i podłogi, dobudowano od wschodu nowe pomieszczenie psując w ten sposób pierwotną linię dworu. W 1982 roku zmieniono poszycie dachu. Przed 1998 roku dwór opustoszał po wyprowadzce szkoły. Tuż po tym fakcie został zdewastowany przez okolicznych mieszkańców. Powyrywano stolarkę, podłogi zniszczono zabytkowe piece. Dwór doprowadzono do stanu ruiny. Ówczesnym właścicielem dwory było Kuratorium Oświaty i Wychowania w Ciechanowie.

Opis

Dwór murowany i otynkowany, posadowiony na wydłużonym planie o nieregularnej bryle, budynek podpiwniczony, parterowy z piętrowym narożnikiem z poddaszem przekrytym dachami dwu i czterospadowymi o połaciach z blachy. Dwór został skomponowany w duchu neorenesansu w formie nieregularnej willi. Elewacji zyskały narożne pilastry, trójkątne szczyty wieńczące ryzalit skrajny w elewacji frontowej, ryzalit środkowy w elewacji ogrodowej, niewielkie trójkątne szczyty wieńczą też wszystkie, dwuosiowe elewacje piętrowego narożnika. Taka profuzja szczytów przysparza budynkowi swoistego charakteru. Na elewacji frontowej w części parterowej znajduje się główne wejście obudowane drewnianą sionką z laubzegową dekoracją, przekryta trójkątnym szczytem, pierwotnie oszklona. Bogatą dekorację zyskały okna. Mają one profilowany opaski oraz naczółki w parterze w formie gzymsów nadokiennych wspartych na wolutowych konsolach, na piętrze zyskały wysunięte, wsparte na konsolach parapety, oraz proste naczółki przerwane pełnym łukiem. Okna zyskały też dekorację rzeźbiarską. Są to maski ludzkie, głowy lwów oraz zwisy roślinne. Układ wnętrz dwutraktowy z sienią na osi i schodami prowadzącymi na piętro.

Park

Pozostałości po parku krajobrazowym.

Komentarze

Aby skomentować obiekt, zaloguj się. Jeżeli nie masz jeszcze konta w serwisie, zarejestruj się.

Ten obiekt nie został jeszcze skomentowany.